فولاد آنلاین

اطلاعات فولاد

فولاد آنلاین

اطلاعات فولاد

کپ (درپوش) و انواع آن


 

در این مقاله سرتیترهای زیر را در مورد کپ با یکدیگر مطالعه می کنیم:

  • کپ چیست؟
  • فرایند تولید اتصالات جوشی
  • دسته بندی انواع کپ
  • اشکال مختلف کپ
  • انواع کپ ها از لحاظ جنس
  • استاندارد های کپ های جوشی
  • نکاتی پیرامون خرید اتصالات جوشی

کپ چیست؟

کپ قطعه ای انتهایی است که جهت کور کردن انتهای خط پایپینگ مورد استفاده قرار می گیرد. کپها یسته به سایز لوله‌ها و ضخامت لوله می ‌توانند دارای ابعاد متفاوتی از یکدیگر باشند. کلیه کـپ‌ها در سایزهای ۱/۲ اینچ الی ۱۲۰ اینچ در رده ها و ضخامتهای مختلف در این مجموعه بازرگانی عرضه می‌گردد. کـپ ها دارای استانداردهایی هستند که آنها را از یکدیگر متمایز می نماید این استاندارد مانع از ساخت کـپ در ابعاد نا متقارن می گردد و دقیقا به صورت استاندارد و دارای لبه هایی بلند و اصطلاحا گود تولید می گردد که مهمترین قسمت ساخت یک کـپ می باشد. در برخی موارد کـپ ها دارای لبه نیستند و به صورت عدسی دارای لبه هایی کوتاه هستند که به اینگونه از کـپ ها، کـپ های عدسی می گویند اما به صورت کلی کـپ ها می بایست دارای لبه هایی باشند که بتوان آن را به لوله به صورت افقی و به موازات لوله جوش داد.
 

کپ

فرایند تولید اتصالات جوشی

اتصالات جوشی با استفاده از لوله های مخصوصی که به لوله های بدون درز شهرت دارند ساخته می شود. با توجه به شکل و طرح های متفاوت این محصول روند تولید هر کدام با دیگری تفاوت دارد. عموماً لوله بلندی که شبیه شلنگ است برش داده می شود و با استفاده از قالب های متفاوت زانویی، تبدیل، سردنده، کـپ و سایر محصولات ساخته می شود. در آخر لوله های برش خورده و شکل داده شده تحت عملیات حرارتی قرار داده می ‌شود تا شکل و ساختار آن ثابت شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید اتصالات جوش در برابر سایر پارامترهای انتخابی قدرت و استحکام بیشتری را به تصویر می کشد. از سوی دیگر امکان نشت مواد به داخل لوله با استفاده از این محصول تقریباً صفر است.

دسته بندی انواع کپ

به طور کلی کـپ ها شامل پنج دسته به شرح زیر می باشند:

کـپ جوشی فولادی:

ماده ی اولیه اتصالات کـپ جوشی فولادی از فولاد کربنی، استیل کربن است.

عناصر موجود در فولاد های کربنی شامل مقادیر متفاوتی از کربن، فسفر، گوگرد، و منگنز است. البته در فرآیند تولید آلیاژهای فولادی کربن دار، مقادیری از عناصر ناخواسته مانند اکسیژن، نیتروژن، هیدروژن و عناصر آلیاژی از سنگ معدن یا قراضه های فلزی مانند: مس، نیکل ، قلع، کروم، مولبیدن، آنتیموان و ... وارد ترکیبات شیمیایی آن می گردد.

کـپ جوشی استیل:

نوع استیل این محصول از ماده اولیه استنلس استیل تهیه می شود و به دلیل ترکیب شیمیایی خود در برابر خوردگی و اکسید شدن مقاومت بالایی دارد. وجود مقادیر زیاد کروم و نیکل در ترکیب شیمیایی فولاد استیل باعث مقاومت بالای این محصول است. عنصر مولبیدن استقامت این نوع فولاد را در برابر دماهای بالا و پایین بالا برد. فولاد استیل یا فولاد ضد زنگ به دلیل داشتن مقادیر کم کربن در عملیات جوشکاری و ماشین کاری به راحتی مورد استفاده قرار می گیرد.

کـپ جوشی درزدار:

برای تولید این نوع کپ، ورق را به شکل لوله فرم می دهند و محل درز با جوش به هم متصل می شود. جوشکاری ورق به این صورت است که محل اتصال لبه ها با عبور از میدان الکتریکی و (COIL) محصول بدون الکترود است. ماده ی اولیه آن ورق رول شده به شکل لوله در می آید و سپس محل ایجاد مقاومت و تولید حرارت ذوب شده به هم جوش داده می شود. در این روش ورق اتصال با الکترود جوشکاری می شود .

کـپ مانیسمان (بدون درز):

اتصالات فولادی هستند که در فرآیند تولید آنها از انواع جوش فلزات استفاده نمی شود. تفاوت آنها در ماده اولیه محصولات است. در تولید اتصالات مانیسمان از مقاطع فولادی به شکل شمش و به روش حرارت و کشش و غلطک و عبور از زره و همچنین نیرو های گریز از مرکز استفاده می شود .

کاربرد کـپ فشار قوی:

کپ های فشار قوی در دو نوع فولادی و استنلس تهیه می شوند. این نوع کپ در دو نوع رزوه شده و ساکت ولدینگ موجود است. مدل های ساکت ولدینگ کاملا مشابه مدل های رزوه ای هستند با این تفاوت که در آنها رزوه (دندانه) وجود ندارد و صاف و یکدست هستند. این کپ ها معمولا تحت استاندارد تولید می شوند.
 

کپ

اشکال مختلف کپ

کپ ها در شکل های مختلفی در دسترس هستند. برخی از این شکل های رایج شامل موارد زیر می شود:

  • دایره ای
  • مربع
  • مستطیل
  • U شکل
  • I شکل
  • کپ هگز و غیره

شکل های دیگری نیز از کپ ها وجود دارد که کمتر مورد استفاده قرار می گیرند مانند کپ های ضد غلتیدن. این کپ ها دارای شکل دایره ای با انتهای مربعی هستند که این شکل از غلت خوردن لوله ها جلوگیری می کند.

انواع کپ ها از لحاظ جنس

  • استنلس استیل
  • کربن
  • فولاد آلیاژی
  • فولاد دوبلکس
  • فولاد سوپر دوبلکس
  • آلیاژ نیکل
  • آلومینیوم
  • نایلون یا پلی آمید
  • پلی اتیلن
  • پلی پروپلین
  • وینیل
  • لاستیک سیلیکون

استاندارد های کپ های جوشی

کپ های جوشی عموما از جنس کربن استیل (Carbon Steel) می باشد که آلیاژ ساخت آن ها طبق ASTM A234 WPB می باشد و برای اطلاع از ابعاد و اندازه آن ها می بایست به استاندارد ASME B 16.9 رجوع کرد. استاندراد های مذکور مربوط به کپ های مانیسمان می باشد که روش ساخت آنها بدون درز جوش می باشد و از نظر استحکام و تحمل دمایی و فشاری کارکرد بسیار خوبی دارند.
 

کپ

نکاتی پیرامون خرید اتصالات جوشی

  • اتصالات جوشی و جنس آن عموماً بر اساس جنس لوله ای در پرسه ساخت مورد استفاده قرار می گیرد تعیین می شود.
  • کارشناسان آهن و کسانی که در حوزه آهن آلات فعالیت می کنند برای انتخاب اتصالات مناسب شما را به راحتی یاری می رسانند.
  • قیمت اتصالات بر اساس کیفیت مواد اولیه، برند شرکت تولید کننده، نوسانات بازار، قیمت ارز و سایر موارد دیگر مشخص می شود.
  • از صنعت هوا فضا تا خودرو سازی و یا حتی در مسکن اهمیت ساخت و ساز منوط به اتصالات آن است.
  • وزن اتصالات کم است اما استحکام و مقاومتی که ارائه می دهند بسیار زیاد است.
  • اتصالات جوش مزیت های بسیاری نسبت به پیچ و مهره ها دارند.
  • نوع اتصالات بسته به نوع سیالات و ضخامت لوله تعین می شود.
  • برای شاخه گذاری و تغییر خط لوله از اتصالات استفاده می شود.
  • برای ایجاد ارتباط میان قطعات لوله کاربرد دارد و بسیار قابل اطمینان است.

تهیه شده در گروه تولید محتوای فولاد ۲۴

علامت اختصاری میلگرد

علامت اختصاری میلگرد شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان :

ذوب آهن اصفهان پس از فولاد مبارکه اصفهان، اولین و بزرگترین کارخانه تولیدکننده فولاد ساختمانی و ریل فولادی در ایران می باشد محصولات تولیدی این شرکت شامل تیرآهن،میلگرد، نبشی و ناودانی می باشد. علامت اختصاری میلگرد  محصولات ذوب آهن اصفهان ESCO می باشد

علامت اختصاری میلگرد ذوبی

علامت اختصاری میلگرد شرکت فولاد سپید فراب کویر

این شرکت در زمینه تولید انواع میلگرد فولادی فعالیت دارد. مجتمع فولاد کویر کاشان شامل کاملترین سبد میلگرد (میلگرد آجدار میلگرد ساده کویر میلگرد کلاف ساده میلگرد شاخه ای در کلیه مقاطع مورد نیاز) در کشور را دارا می باشد.

علامت اختصاری محصولات فولاد سپید فراب کویر KAVIR نیز می باشد.

 علامت اختصاری میلگرد فولاد کویر کاشان

علامت اختصاری میلگرد شرکت گروه ملی صنعتی فولاد ایران

در سال ۱۳۴۲ نخستین کارخانه نورد فولاد کشور به منظور تولید انواع میلگرد ساده میلگرد آجدار و نبشی، در شهر اهواز تأسیس گردید. اکنون محصولات این شرکت شامل شمش فولادی، میلگرد، لوله و انواع مقاطع فولادی ساختمانی می باشد و یکی از صادرکنندگان مهم محصولات فولادی نیز می باشد.

علامت اختصاری محصولات گروه ملی صنعتی فولاد ایران GCT می باشد.

علامت اختصاری میلگرد شرکت مجتمع فولاد خراسان

مجتمع فولاد خراسان در شمال غرب شهرستان نیشابور واقع گردیده است این شرکت به عنوان قطب سوم فولاد کشور در استان خراسان رضوی می باشد. میلگردهای تولیدی مجتمع فولاد خراسان بر اساس استاندارد ملی می باشد و درسه گروه میلگرد ساده میلگرد آجدار مارپیچ و میلگرد آجدار جناغی طبقه بندی می شوند.

علامت اختصاری میلگرد مجتمع فولاد خراسان KSC می باشد.

علامت اختصاری میلگرد شرکت مجتمع فولاد الیگودرز

این شرکت در زمینه تولید مقاطع فولادی شامل میلگرد، شبکه های مفتولی ( مش )، مفتول های ریزبار و تولید انواع کلاف فعالیت دارد.

محصولات فولاد الیگودرز،  میلگرد از سایز ۸ تا۱۶ و مش الیگودرز می باشد که دارای پروانه استاندارد ملی می باشند.

علامت اختصاری میلگرد شرکت صبا فولاد زاگرس

شرکت صبا فولاد زاگرس با احداث مجتمع صنعتی در دو فاز تولید مقاطع فولادی و فولاد سازی گام بزرگی در راستای افزایش تولیدات داخلی در شهرک صنعتی سفید دشت چهار محال و بختیاری نموده و بالا بودن کیفیت میلگرد آن باعث گردیده این محصول جزء با کیفیت ترین محصولات فولادی محسوب گردد.

علامت اختصاری میلگرد صبا فولاد زاگرس SFZ ct می باشد

علامت اختصاری میلگرد گروه صنعتی فولاد یزد

گروه تولیدی و صنعتی فولاد یزد در ‬نزدیکی‭ ‬شهر‭ ‬یزد‭ ‬با هدف تولید‬‬‬‬‬‬ فولاد نورد تاسیس‭ ‬شد‭.‬محصولات تولیدی این گروه انواع شمش فولادی، انواع میلگرد آجدار، ساده و صنعتی، مقاطع طویل فولادی سبک و سنگین می باشد.

علامت اختصاری این شرکت YRM می باشد.

علامت اختصاری میلگرد شرکت فولاد امیرکبیر خزر

این شرکت با هدف تامین بخشی از نیازهای داخلی کشور در تولید فولاد در بخش خصوصی در سال ۱۳۸۳ در شهرک صنعتی رشت تأسیس گردید و تولید میلگرد آجدار را دارد.

علامت اختصاری این شرکت AKS می باشد.

علامت اختصاری میلگرد گروه صنعتی پرشین فولاد آریا

پرشین فولاد در راستای نیاز صنایع عظیم کشور در امر ساخت و ساز انواع فولاد از قبیل بیلت، تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، ورق روغنی، ورق گالوانیزه، گالوالوم و ورق رنگی، در سال ۱۳۶۵ در تهران تاسیس گردید.
علامت اختصاری گروه صنعتی پرشین فولاد PSG می باشد.

علامت اختصاری میلگرد شرکت صنایع فولاد هیربد زرندیه

شرکت صنایع فولاد هیربد زرندیه یکی از ده شرکت برتر کشور درخصوص تولید و عرضه محصولات فولادی با تاکید بر محصولاتی از نوع لوله و پروفیل و میلگرد هیربد زرندیه می باشد.علامت اختصاری هیربد زرندیه برگرفته از نام خودش hirbod می باشد.

علامت اختصاری میلگرد مجتمع فولاد کیان کاشان

کارخانه کیان کاشان واقع در منطقه صنعتی امیرکبیرکاشان در زمینه تولید انواع میلگردهای گرم نوردیده جهت تسلیح بتن فعالیت دارد.

علامت اختصاری میلگرد صنایع فولاد کاوه تیکمه داش

کارخانه فولاد کاوه تیکمه داش تهیه، توزیع و تولید انواع آهن آلات و محصولات فولادی و انواع مقاطع فولادی ساختمانی و صنعتی اعم از سبک و سنگین همچنین تولید شمش های فولادی، بیلت و میلگرد را بر عهده دارد.

علامت اختصاری صنایع فولاد تیکمه داش SFK می باشد.

علامت اختصاری میلگرد شرکت فولاد آناهیتا گیلان

شرکت فولاد آناهیتا گیلان در اواخر سال ۱۳۸۹ با موضوعیت تولید انواع میلگرد ساختمانی (از سایز ۸ تا ۳۲) در شهرستان رشت به ثبت رسید این کارخانه توانایی تولید میلگرد ساختمانی منطبق با استاندارد ۳۱۳۲ ISIRI را دارد.
علامت اختصاری این میلگرد ها از سایز۸ تا ۱۰ AGJU و از ۱۲ تا ۳۲ AGCT می باشد.

علامت اختصاری میلگرد صنایع فولاد کرمان بردسیر

فولاد کرمان بردسیر تولید انواع میلگرد با مشخصات A2-A3 را دارد و علامت اختصاری آن KSI می باشد.

علامت اختصاری میلگرد مجتمع فولاد ارگ تبریز

علامت اختصاری مجتمع فولاد ارگ تبریز از ابتدای کلمات فولاد ارگ تبریز به نام FAT گرفته شده است.

علامت اختصاری میلگرد مجتمع فولاد شاهین بناب

مجتمع فولاد صنعت بناب دارای چهار شرکت تابعه بوده و در مجموع دارای هفت خط نورد گرم و دو خط ذوب و ریخته گری فولاد می باشد. انواع میلگرد آجدار فولادی، تیرآهن شاهین بناب، نبشی بناب، ناودانی و مفتول های آلیاژی در خطوط نورد و شمش های فولادی به ابعاد ۱۵۰*۱۵۰ و بطول ۶ یا ۱۲ متر در خطوط ذوب و ریخته گری فولاد از تولیدات این شرکت می باشد.

علامت اختصاری این مجتمع از دو حرفBS تشکیل شده است.

علامت اختصاری میلگرد فولاد شمش سپهر

علامت SSS متعلق به شرکت فولاد شمش سپهر (Steel Shams Sepehr) می باشد.

علامت اختصاری میلگرد فولاد سیرجان حدید جنوب

علامت و آرم فولاد سیرجان حدید جنوب sirjan می باشد که بر روی میلگرد حک شده است.

علامت اختصاری میلگرد فولاد البرز ایرانیان(فایکو)

علامت حک شده بر روی محصولات فولاد البرز ایرانیان FAICO می باشد.

علامت اختصاری میلگرد مجتمع فولاد روهینا جنوب

علامت حک شده روی میلگرد این کارخانه ROUHINA می باشد.

علائم اختصاری میلگرد ذوبی

میلگرد مجتمع فولاد ظفر بناب:

A2:zafarj

A3:zafarct

منبع: فولاد۲۴

پایه فنس یا تیر حصار چیست؟

پایه فنس به عنوان تکیه گاه توری و فنس ها که دارای ضخامت های مختلفی هستند استفاده می شود. لوله های مخصوصی که حدود ۳ متر ارتفاع دارند. جنس بعضی از آنها از گالوانیزه و بعضی از آهن ساخته می شوند.

 در قدیم برای محافظت زمین های خود از ابزاری مثل شاخ و برگ و بوته استفاده می کردند. امروزه برای حفاظت زمین از فنس استفاده می شود. برای این که بتوان دور زمین را حصار کشی کرد ابتدا باید بتوان با پایه‌ ها و میله‌ هایی این فنس را در اطراف زمین نصب نمود. در ادامه در مورد پایه فنس و حصارکشی توضیحات بیشتری ارائه خواهیم داد.

  • انواع پایه فنس
  • مراحل نصب فنس و حصارکشی
  • نکات مهم در مورد حصارکشی

انواع پایه فنس:

۱-پایه فنس چوبی: از اولین پایه های ساخته شدن در جهان هستند که بیشتر در کشورهای اروپایی بدلیل دکور زیبایی که دارند، با وجود ایمنی کمتر و عمر و دوام محدود چوب، همراه با پوشش گیاهی استفاده می شوند. فنس های چوبی از درختانی مانند سرو، صنوبر و کاج و چوب قرمز ساخته می شود. این نوع پایه دارای قیمت بالاتری نسبت به پایه های آهنی می باشد.

۲- پایه فنس بتنی: از بتن ساخته می شود و وزن آن از بقیه پایه ها سنگین تر است که این امر باعث شده غیر قابل دزدیدن باشد. در پایه بتنی از ۳ شاخه میلگرد در داخل بتن استفاده می کنند. در شرایط آب و هوایی مختلف بسیار مقاوم است.

از پایه های بتنی در محصور کردن باغ ها به خصوص باغ های انگور و کیوی استفاده می کنند. در باغ انگور می توان با رد کردن سیم مفتول یا میلگرد از سوراخ های پایه های بتنی، پایه های محکمی برای سوار کردن انگور ساخت.

پایه های بتنی نسبت به پایه های فلزی در مناطق مرطوب مقاومت بیشتری دارند و زنگ نمی زنند اما پایه های فلزی به مرور زمان در آب و هوای مرطوب دچار زنگ زدگی می شوند.

۳-پایه فنس فلزی: از گالوانیزه و یا لوله های داربستی سیاه ساخته می شوند که می توانند به صورت نبشی و پروفیل و یا قوطی هم باشند. این پایه ها به دو صورت تک شاخ و جفتی ساخته می شوند.

فنس های گالوانیزه مقاومت بیشتری دارند و ضد زنگ زدگی و خوردگی هستند و اگر روکش پی وی سی داشته باشند طول عمرشان بالاتر هم می رود. ولی فنس های مفتول سیاه در برابر گرما مقاومت کمتری دارند.

پایه فنس

مراحل نصب فنس و حصارکشی:

مرحله اول انتخاب پایه می باشد. بهترین پایه که برای این امر انتخاب می شود لوله است که دارای قیمت مناسب تر و استحکام بیشتر می باشد. لوله مرسوم ترین نوع پایه فنس است که به صورت سیاه و گالوانیزه قابل تهیه می باشد.

مرحله دوم شامل حفر چاله می باشد. چاله هایی به فاصله ۲ الی ۳ متر حفر می کنند. پایه ها را درون آن قرار می دهند و با ملات بتن شن، ماسه و سیمان آن را در جای خود محکم می کنند.

در مرحله سوم نوبت به نصب توری حصاری می رسد. فنس حصاری با قطر مفتول از ۲ میلی متر تا ۵ میلی متر تولید می شود. اندازه چشمه های فنس هم متغیر است و از ۴ سانت تا ۷ سانت ساخته می شود. توری فنس ها را باز کرده و با مفتول روی پایه ها نصب می کنند. لازم است تا فنس را محکم کشیده تا صاف و بدون افتادگی نصب شوند.

مرحله چهارم نصب سیم خاردار است. سیم خاردار در دو نوع خطی (ساده) و حلقوی قابل تهیه می باشد که انتخاب هر کدام بستگی به سلیقه و هزینه مشتری دارد. سیم خاردار را می توان با مفتول به سوراخ هایی که روی پایه وجود دارد محکم کرد.

در پایان اگر مشتری تمایل به دیوار بتنی داشته باشد از سطح صفر زمین قالب فلزی بسته می شود و درون قالب با بتن پر می شود.

پایه فنس

نکات مهم در مورد حصارکشی:

برای حصارکشی باید به نوع محصول توجه کرد. همانطور که قبلا اشاره کردیم بهترین نوع پایه و فنس استفاده از گالوانیزه با روکش پی وی سی می باشد تا طول عمر محصول را افزایش دهد و در هزینه های تعویض محصول صرفه جویی شود.

بعد از نصب پایه ها باید بتن ریزی صورت گیرد. شیب بتن باید به گونه ای باشد که آب در محل تیر حصار جمع نشود. اگر برای پایه از لوله یا قوطی استفاده می شود باید سر بالایی آن مسدود شود تا از ورود آب به داخل آن جلوگیری شود.

در نهایت می توان گفت که پایه های فلزی در برابر پایه های چوبی بسیار مناسب تر و مقرون به صرفه است و ایمنی و مقاومت بیشتری نسبت به چوب دارد. پایه های بتنی از نظر مقاومت و ایمنی نسبت به پایه های فلزی ارجح تر هستند. فنس کشی راحت ترین و مقرون به صرفه ترین حالت محصور کردن زمین، باغ و کارگاه است.

منبع: گروه تأمین محتوای فولاد۲۴